Vægttab og god kondition er de mest gænge årsager til, at mange mennesker dyrker motion. Jeg fristes ofte til at høre om andre årsager – andre motivationsfaktorer til, at vi vælger løbeturen, crossfit eller svømning. Fysisk aktivitet har mange gevinster. Så hvorfor ikke sige: “Jeg skal ud og træne min hukommelse, så jeg løber lige en tur!” Eller: “Nu trænger jeg til noget hjernegødning, så jeg nupper en tur på mountain biken.”

Den hjernegødning, jeg tænker på er BDNF. Det er en forkortelse af Brain Derived Neurotrophic Factor, en såkaldt nervevækstfaktor, der dels beskytter eksisterende hjerneceller og dels stimulerer dannelsen af ny hjerneceller og deres indbyrdes forbindelser. Man ved fra forskning, at BDNF-niveauet i blodet øges i forbindelse med fysisk træning.

BDNF har en forbløffende evne til at lave nye hjerneceller og danne nye forbindelser mellem hjernecellerne. Det sker især i det hjerneområde, der kaldes hippocampus – et centralt område for hukommelse og indlæring. Man får simpelthen en større hjerne gennem fysisk træning og har dermed nemmere ved at lære nyt. Og hvem vil ikke det i forbindelse med nye arbejds- eller studieopgaver?