Velkommen til en af de største trusler mod din viljestyrke: What the Hell-effekten. What the Hell-effekten beskriver den cyklus, som du føler, når du giver efter for lysten til at spise kage og så fortryder hvad du har gjort – for derefter at gå tilbage for at spise mere kage. Din hjerne prøver at rationalisere din adfærd ved at sige: ”Arj, nu har du alligevel ødelagt din diæt ved at spise et stykke kage. Så hvad pokker, nu kan du lige så godt spise et stykke eller to mere.” Dette udtryk blev skabt af ernæringsforskere, men effekten kan anvendes på alle tilbageslag eller viljestyrke udfordringer. Det gælder også når du opgiver din planlagte træning.

Den amerikanske psykolog og forfatter Kelly Mc Gonigal skriver om effekten i ”The Willpower Instinct”: At give efter får dig til at føle dårligt omkring dig selv, hvilket motiverer dig til at gøre et eller andet, så du får det bedre. Og hvad er den billigste og hurtigste strategi til at føle sig bedre tilpas? Det er meget ofte den samme ting, som du føler skidt ved…. Det er nemlig ikke den første fristelse, der resulterer i det store kollaps. Det er følelsen af skam, skyld, kontroltab og tab af håb, der følger det første tilbageslag”.

Husk at tilgive dig selv. Hvis du ikke kommer afsted til træning, så planlæg næste træningsgang med det samme og fortæl dig selv, at du virkelig glæder dig til det. Negativ selvsnak og en dialog om, hvor pinagtig ringe du er, fordi du ikke kom afsted, hjælper ikke på din motivation. Tvært imod skaber det konfliktende tanker i dit sind og din hjerne vil som sagt bare give dig det, du ønsker. Ønsker du dybest set ikke at komme ud og motionere, så skal din hjerne nok sørge for, at det er det, der sker. Med mindre du tager en dialog med dit sind og fortæller dig selv, at du virkelig ser frem til boksetræningen i klubben eller løbetracket i skoven.